19 اردیبهشت 1403

یکی از شهرستانهای استان فارس، شهرستان فراشبند است که در ۱۷۲ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد و از شمال با شهرستان‌های شیراز و کازرون،از غرب با استان بوشهر،از جنوب به شهرستان لار و از مشرق با شهرستان‌های قیر و کارزین و فیروزآباد همسایه است.

ارتفاع شهرستان فراشبند از سطح دریا ۷۵۰ متر و مساحت تقربی آن برابر ۵۹۴۵۵ هکتار است که دارای آب و هوای شهرستان بیابانی و گرم و خشک و با توجه به قرار گرفتن در اقلیم گرم و خشک مناطق جنوبی ایران متوسط سالانه دما در آن بیش از ۲۵ درجه سانتی‌گراد می‌باشد. مرکز این شهرستان، شهر فراشبند است.فراشبند دارای قدمت ۱۶۰۰ ساله است که البته آثار تاریخی بجای مانده در آن گویای این واقعیت است کمبود منابع و مدارک تاریخی باعث شده که از نظر تاریخی علیرغم قدمت فراوان کمتر مورد توجه قرار گیرد مردم فراشبند همواره بر این عقیده بوده‌اند که شهر مزبور در زمان حکومت بهرام گور بوجود آمده و مربوط به دوران ساسانیان است و آثار تاریخی گواه این واقعیت است. دارا بودن تعداد زیادی چهار طاقی خود نشان از قدمت تاریخی این شهرستان دارد. علاوه بر آن عشایری بودن منطقه فضای زیبایی را برای فراشبند ایجاد کرده و موجب پیدای دست بافته های رنگین عشایری همچون گبه، گلیم، فرش و جاجیم شده است. باغهای مرکبات و به ویژه خرما و قصب زاهدی از دیگر چشم اندازهای گردشگری این منطقه می باشد.زبانی که مردم فراشبند و روستاهای تابع با آن تکلم می‌کنند آمیخته‌ای از زبانهای فارسی کهن و لری (بختیاری- لکی) ممسنی و کهگیلویه‌ای است، گاهی بعضی از واژه‌های لری با این زبان مختلط گردیده است. با این که همه مردم فارسی زبان هستند ولی بعضی اصطلاحات یک روستا با روستا دیگر تفاوت دارد ، بدین مفهوم که بعضی از روستاها لهجه‌های مخصوص به خود دارند.

علاوه بر این زبان ترکی قشقایی در میان عشایر این منطقه دیده می‌شود. جمعیت فراشبند ترکیبی از طوایف مختلف لر، ترک و تاجیک است قریب به ۲۵۰۰۰ نفر از عشایر کوچ رو ایل قشقایی هر ساله بمدت ۷ الی ۸ ماه در مراتع فراشبند سکونت دارند ایل قشقایی شامل طوایفی است که عبارتند از طایفه عمله طایفه شش بلوکی طایفه فارسی مدان و طایفه آردکپان قتلوعلاوه بر عشایر مذکور طوایف مختلفی از قوم لر نظیر نوبنجانی، قلعه سفیدی (نوشادی)، لر بختیاری، سادات فهلیانی، سارویی، دشتی وجود دارند که قسمت اعظم مردم منطقه را تشکیل می‌دهد مابقی جمعیت شهرستان را تاجیک‌ها تشکیل می‌دهند.

این شهرستان دارای منابع گاز طبیعی است و اقتصاد این شهرستان بر زراعت، باغداری و قالی‌بافی است و باغات این شهرستان نخلستان می باشد. دراین شهرستان بقایای ۱۰ آتشکدهٔ زرتشتی وجود دارد و آثار باستانی متعددی در منطقه وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از ۱- چار طاق تل جنگی مربوط به دوره ساسانی ۲- حمام فراشبند ۳-چهار طاق نقاره خانه ۴- چهار طاق رهنی ۵- چهار طاق گنبد ۶- آسیاب‌بادی ۷- قلات زرگران مربوط به دوران افشاریان ، چهار طاق کنار مالک ،چهار طاق تل جنگی، چهار طاق زائر حسینی، چهار طاق خرمایک، چهار طاق گنبد، چهار طاق رهنی ،چهارطاق قنات باغ، چشمه برمه فرهاد، چشمه آبپا، پارک کوهستانی، امامزاده شهید (معروف به آقام شهید)، امامزاده شاهزاده طیب (معروف به زین العابدین)، امامزاده شاه عزیز(معروف به آقام شهید تو باغی)، امامزاده سید احمد، امامزاده سید محمد (خوشاب)، آقام شهید علی بخشی، امامزاده پیر غیب، امامزاده محمد(خانیک)، امامزاده آقا محمد (خوراب)، امامزاده امیر شهسوار (دژگاه) و شاهزاده ابوالقاسم (دهرم) از جمله جاذبه‌های گردشکری و مذهبی منطقه می‌باشند.

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.